
KAYSERİ TİCARET ODASI (KTO) MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
GÜLSOY : “GÜÇLÜ EKONOMİ, GÜÇLÜ REEL SEKTÖRLE MÜMKÜNDÜR”

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısında güncel ekonomik gelişmeler, sektörel sorunlar, iş dünyasının talep ve önerileri değerlendirildi. Başkan Ömer Gülsoy, yüksek faiz oranları ve finansmana erişim sorunları nedeniyle zorlanan reel sektörün ihtiyaçlarına vurgu yaptı. Üretim, istihdam ve ihracatın sürdürülebilirliği için uygun maliyetli ve erişilebilir kredilerin önemini ifade etti. Adil ve öngörülebilir bir vergi sisteminin gerekliliğine dikkat çeken Gülsoy, geçici düzenlemeler yerine yatırım dostu kalıcı politikaların hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Şapçı başkanlığında gerçekleştirilen Mayıs ayı meclis toplantısına; KTO Başkanı Ömer Gülsoy, KTO Yönetim Kurulu Üyeleri, meclis ve komite üyeleri, Meclis Başkanlık Divan üyeleri ile Basın mensupları katıldı.
Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından toplantıda Nisan ayında gerçekleştirilen faaliyetler ele alındı. Görüşülen gündem maddeleri oy birliği kabul edildi.
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunmak için kürsüye gelen KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, konuşmasında Gazze’de yaşanan insanlık dramına değinerek başladı. Sivil halkın hedef alınarak işlenen katliamların insanlığa karşı bir suç olduğunu belirten Gülsoy, “Bu saldırılar karşısında uluslararası toplum artık bir vicdan testinden geçmektedir. Sessiz kalmak, suça ortak olmak anlamına gelir. Zorla yerinden etme politikalarına karşı açık ve kararlı bir duruş sergilenmeli, bu vahşet bir an önce durdurulmalıdır. Filistin halkı, kendi topraklarında özgürce, onuruyla ve barış içinde yaşama hakkına sahiptir. Bu temel haklarının sağlanması, sadece bölgesel değil, küresel barışın da anahtarıdır. Gazze, Filistin halkınındır ve zorla, şiddetle, kuşatmayla bunu değiştirmek mümkün değildir.” dedi.
“EMEK YOĞUN SEKTÖRLER DESTEK BEKLİYOR”
Başkan Gülsoy’un ikinci gündem maddesi ise özellikle tekstil, hazır giyim ve mobilya gibi emek yoğun sektörlerde yaşanan sıkıntılar oldu. Artan maliyetlerin bu sektörlerin ihracat pazarlarında rekabet gücünü zayıflattığını vurgulayan Gülsoy, “Bu sektörlerin ayakta kalabilmesi için özel destek mekanizmaları devreye alınmalıdır,” çağrısında bulundu.
“İHRACATÇIYA HEDEF ODAKLI VE YENİ DESTEK MODELLERİ GEREKLİ”
Gülsoy, Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşabilmesi için ihracatçının daha fazla desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. “Rekabet gücümüzün yüksek olduğu alanlarda pazar kaybı yaşamamak adına, ihracatçımıza daha proaktif ve hedef odaklı destekler sunulmalıdır. Dünya ile rekabet edebilmek için ihracatçımızın yanında olmaya devam etmeliyiz,” dedi.
“TERÖRSÜZ TÜRKİYE, GÜÇLÜ EKONOMİ”
Konuşmasında terörle mücadelede gelinen kritik noktaya da değinen Başkan Gülsoy, “Güven ortamı; girişimciliği teşvik eder, yatırımı cazip kılar, turizmi canlandırır, ihracatı artırır. Bu iklimin sağlanmasıyla, ülke kaynaklarımızı üretime, eğitime ve inovasyona yönlendirme imkânına sahip olacağız,” ifadelerini kullandı. Aziz şehitlerimizi rahmetle anan Gülsoy, terörsüz bir Türkiye’nin istikrarın ve refahın önünü açacağına inandığını söyledi.
“ADİL, ŞEFFAF VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR VERGİ SİSTEMİNE İHTİYAÇ VAR”
Konuşmasının bir diğer önemli başlığı ise vergilendirme sistemi oldu. Yüksek dolaylı vergilerin işletmelerin yükünü artırdığını, bu durumun hem üretim maliyetlerini hem de tüketici fiyatlarını olumsuz etkilediğini vurgulayan Gülsoy, şunları söyledi:
“Adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir vergi sistemi talebimizdir. Sürekli değişen düzenlemeler güveni zedelerken, iş dünyasının plan yapmasını zorlaştırıyor. Vergi sistemi toplumun tüm kesimleriyle istişare içinde yeniden yapılandırılmalıdır.”
“TÜRKİYE’NİN İKİNCİ YÜZYILI İÇİN ORTAK AKIL VE BİRLİK ŞART”
Türkiye’nin küresel ekonomi içindeki yerini daha da güçlendirecek potansiyele sahip olduğunu belirten Gülsoy, özellikle Türk Cumhuriyetleri ile olan ilişkilerin Orta Asya’da bir üretim ve ticaret üssü kurulması açısından değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
,
İHRACAT AKINCILARI SAHADA: ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERLE İHRACATÇILAR BULUŞTU
Başkan Gülsoy, Kayseri Ticaret Odası öncülüğünde kurulan İl İhracat Kurulu’nun, ihracatın tabana yayılması ve yeni pazarlara erişim konusunda önemli bir organizasyona imza attığını belirterek “Kayseri’de öğrenim gören 20 farklı ülkeden 40 uluslararası öğrenci, ihracat yapan 20 firma ile bire bir görüşmeler gerçekleştirdi. Toplam 193 ikili görüşme yapılan etkinlikte, bazı firmalar ile öğrenciler arasında somut iş anlaşmalarına da imza atıldı. Bu organizasyonla sadece firmaların ihracat potansiyelini artırmayı değil, aynı zamanda uluslararası öğrencileri ülkelerinde birer “ihracat elçisi” olarak değerlendirmeyi hedefliyoruz. Katma değerli ihracatı artırmayı hedefleyen bu buluşma, hem firmalarımıza nitelikli insan kaynağı kazandıracak hem de ülkemizin dış ticaret vizyonuna katkı sunacaktır. Biz bu çalışmayı son derece kıymetli ve vizyoner bir adım olarak görüyoruz. İhracat akıncılarımızı sahaya sürüyor, kalıcı ilişkiler kuruyoruz. Bu önemli çalışmalarımızın meyvelerini de yakın zamanda hep birlikte göreceğimize yürekten inanıyoruz.” diye konuştu.
“TÜRKİYE YÜZYILINDA ÇALIŞMA HAYATI BULUŞMALARI” KTO’DA GERÇEKLEŞTİ
Kayseri Ticaret Odası’nda bir ilke daha imza attıklarını ifade eden Gülsoy, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ı, bürokratlarını ve Kayseri protokolünü odamızda ağırlayarak, "Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı Buluşmaları" programına ev sahipliği yaptık. Moderatörlüğünü üstlendiğim bu önemli toplantıda, iş dünyamızın çalışma hayatında karşılaştığı temel sorunları ve çözüm önerilerimizi bire bir Sayın Bakanımıza arz ettik. Toplantıda özellikle şu başlıkları dile getirdik:
• En önemli sıkıntımız olan nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması adına mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi,
• İcra kesintilerinin işveren yerine bankalar tarafından maaş hesabından otomatik yapılması,
• Yeni başlayan çalışanlar için deneme süresinin 6 aya çıkarılması,
• İşten ayrılan personelin kötü niyetli dava süreçlerinin önüne geçilmesi adına geriye dönük dava açma süresinin 5 yıldan 1 yıla (hatta mümkünse 3 aya) indirilmesi,
• Taşımacılık sektöründe, ani şoför değişikliklerinde hizmetin aksamaması adına günübirlik SGK girişi yapılabilmesi,
• Taşımacılık sektöründe uygulanan 69 yaş sınırının kalıcı hale getirilmesi,
• Ve özellikle istihdamı destekleyici bir adım olarak, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi.
Ayrıca geçtiğimiz ay bölgemizde yaşanan zirai don ve kuş gribi kaynaklı sıkıntılardan dolayı tarım ve hayvancılık sektöründeki üreticilerimize destek sağlanması gerekliliğini de Bakanımıza ilettik. Biz iş dünyası olarak enerjimizi mahkeme koridorlarında değil, işimizde üretimde kullanmak istediğimizi ifade ettik. Amacımız; yatırım, üretim, istihdam ve ihracata odaklanarak ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak.